spirituele boeken

The red book – Sera Beak

Spiritualiteit klinkt misschien saai, een beetje new age voor geitenwollensoktypes, maar dat hoeft helemaal niet. Dit boek is gericht op jonge, hippe vrouwen. Het gaat niet over een specifieke religie of zelfhulpmethode, maar over spiritualiteit in het algemeen. Het moedigt je aan om  eens rond te kijken en te ontdekken wat spiritualiteit kan toevoegen in jouw leven. Het lezen van het boek zette mij ontzettend aan het denken over mezelf en de wereld. Ik besef me dat dit nog steeds allemaal behoorlijk vaag klinkt, en dat ik zelf eigenlijk best een zweverige hippie ben, maar dit boek is ook interessant als je dat niet bent.

Handboek voor het bouwen van je eigen luchtkasteel – Barbara Sophia Tammes

Dit zelfhulpboek (dat is minder dramatisch dan dat het klinkt) is geschreven vanuit de gedachte dat hoe je over dingen denkt, en hoe je op dingen reageert, voor een groot deel bepaalt hoe je ze ervaart. Het boek staat vol met technieken om jezelf gelukkig te denken. De technieken zijn niet moeilijk of abstract, maar leuke, getekende kamers in een luchtkasteel. Elke kamer levert een handvat. Mijn favoriete tot nu toe is de binnenplaats: daar lopen waakhonden rond die gaan blaffen als ik over mijn grenzen heen ga, als ik me te bang laat maken, als ik over me heen laat lopen, als ik het allemaal te serieus neem. Verder zijn de tekeningen heel erg schattig.

Tekening van de voorkant van het luchtkastelenboek

Kinderboekenseries

Kinderen van moeder aarde – Thea Beckman

De wereld in deze serie is een paradijs, een utopie. Alle mensen zijn vriendelijk tegen elkaar, er wordt respectvol met de natuur (moeder aarde) omgegaan, niemand heeft er ooit haast en de regering bestaat uit vrouwen. Dit was als kind mijn favoriete boek, maar ook nu nog herlees ik het eens in de paar jaar. Stiekem zou ik er wel willen wonen.

Harry Potter – J.K. Rowling

Ik denk dat ik sommige boeken uit deze serie meer dan 15 keer gelezen heb. Omdat ik de boeken zo leuk vind en goed ken gebruik ik ze ook om mijn leesvaardigheid in andere talen te ontwikkelen. Ik heb in totaal 12 Harry Potter boeken, waarvan 4 nederlands, 4 engels, 1 duits en 3 frans. Ik heb de serie dus in geen enkele taal compleet, omdat ik als kind in het nederlands begon maar later de engelse boeken las op het moment dat die uitkwamen. In het frans zijn er twee vertalingen, een voor kinderen met makkelijker taalgebruik en een voor volwassenen. Dat is echt heel relaxed, want daardoor kan ik ze ook lezen. Boeken lezen is voor mij de fijnste manier om een taal te leren. De franse kindervertalingen kon ik eerst nauwelijks lezen, maar als je gewoon doorleest pik je vanzelf meer op, en inmiddels lees ik ze zonder problemen.

Fantasyseries

A song of ice and fire – George R.R. Martin

Deze boekenserie heb ik via de bijbehorende tv-serie ontdekt, wat best een gekke volgorde is. Het eerste boek las ik tegelijk met het eerste seizoen van de serie. Dit is een boekenreeks waarin ik mezelf helemaal kan verliezen, iets te veel soms. Als ik begin te lezen kan ik het boek niet meer wegleggen, waardoor ik zelfs wel eens te laat ben gekomen voor college. Inmiddels ben ik in het vijfde boek bezig (deel 4, want 3 bestond uit twee boeken) en kies ik heel bewust momenten uit om te lezen zodat ik het niet (weer) in een paar dagen uitlees. Tijdens eerdere delen had ik wel eens dat ik, ook door de dag heen, meer met de personen en gebeurtenissen uit het boek in mijn hoofd zat dan met mijn eigen leven, en dat vond ik iets te ver gaan. Leesverslaving! In zekere zin is dat wel een groot compliment voor de boeken natuurlijk :)

Sevenwaters Trilogy – Juliet Marillier

Dit zijn schattige boeken, sprookjes eigenlijk. In elk boek speelt een meisje uit een andere generatie van dezelfde familie de hoofdrol. Ze komt in de problemen, moet kiezen tussen haar familie en haar geliefde (die ze tijdens de problemen heeft leren kennen), en uiteindelijk komt alles weer goed. Dit is natuurlijk een beetje overdreven gesteld, maar eigenlijk komt het daar wel steeds op neer. Dat doet niet af aan de boeken, ze zijn hartstikke leuk om te lezen en in weg te dromen. De oud-Ierse setting in een magisch bos vind ik ook leuk. Na de trilogie, die een mooi afgerond geheel vormt, zijn er nog een deel 4 en 5 gekomen. Deel 4 las ook goed weg, maar was het toch eigenlijk net niet. Het is een beetje gezocht om na een succesvolle trilogie nog losse boeken in dezelfde serie te gaan schrijven. Deel 6 wordt inmiddels ook geschreven. Aan de ene kant ben ik toch wel nieuwsgierig naar 5 en 6, en wil ik ze voor de volledigheid toch ook gelezen hebben, maar aan de andere kant lijkt het een beetje op het uitmelken van een succesvolle trilogie totdat die hele wereld leeggezogen is.

Leesboeken

Brida – Paulo Coelho

Eigenlijk zou dit boek ook bij spirituele boeken kunnen staan, en eigenlijk hadden hier ook andere boeken van hem kunnen staan. Zijn boeken zijn inspirerend, magisch en heel erg mooi. Hij is zelf geloof ik katholiek, maar brengt religie op een liefdevolle, open manier in zijn boeken.

De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween – Jonas Jonasson

Dit boek is ontzettend grappig. Ik lach niet vaak hardop tijdens het lezen van een boek, maar deze schrijver kreeg het voor elkaar. Verder leeft de hoofdpersoon volgens het motto ‘ik doe wat ik wil’ en trekt hij zich weinig aan van conventie. Dit is een levensles waar ik op het moment veel mee bezig ben, en de gekke streken van de oude man zijn inspirerend. De doodeenvoudige reden waarom hij besluit te verdwijnen is dat hij in zijn bejaardentehuis geen alcohol mag drinken, en zin heeft in een borrel. (Nee, geen spoiler, dit staat op bladzijde 1.)

Shogun – James Clavell

Hoewel dit een historische roman is leest het meer als een fantasyverhaal voor mij, ik denk omdat het in Japan speelt. De karakters zijn intrigerend en het plot is behoorlijk ingewikkeld. Verder is het een interessant kijkje in de Japanse cultuur, al is het wel door een Australiër geschreven. Ik weet dus niet of het echt klopt, maar het komt wel realistisch over. Het verhaal is ontzettend spannend en sleurt je mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s