Thee door de dag heen

Standaard

Ik drink graag thee. Veel thee. Verschillende soorten thee. Inmiddels ben ik stiekem ook wel een beetje een theekenner daardoor. Al moet ik toegeven dat ik wel enigszins kieskeurig ben als het op mijn favoriete drankje (oke, eigenlijk op alle gebieden) aankomt. Mijn theegewoontes zijn in ieder geval best specifiek… zo drink ik na het avondeten bijvoorbeeld geen thee meer die theïne bevat, omdat ik het idee heb dat ik dan minder goed slaap. Anyway, dit is mijn favoriete thee op bepaalde momenten:

  • Rustig wakker worden: Sterrenmunt (van Pickwick).

Hij is licht en kruidig en geeft me een heerlijk rustig gevoel. Deze is ook niet geschikt voor bij een haastig ontbijt, ik drink hem vooral als ik er echt lekker de tijd voor kan nemen en van kan genieten. Dit is een van mijn all-time favourite smaken. Ik drink hem door de dag heen ook op momenten dat ik me wat rustiger wil voelen.

  • Ochtendcolleges: Wintergloed en Gecarameliseerde peer (beide Pickwick).

Dit is een van de weinige momenten op de dag dat ik wel eens zwarte thee (met theïne) drink. Ik word er lekker wakker van. De Wintergloed vind ik lekker omdat hij je zo ontzettend verwarmt, zoals de naam ook belooft. In de zomer vind ik dit een te zware thee. De Gecarameliseerde peer is een bijzondere thee, zoet met een vleugje kaneel. Hij geeft mij een herfstgevoel, van woelige tijden (is dat een woord?) waarin het fijn is om lekker binnen te zitten.

  • Middagcolleges: Zoethout (van Pickwick).

Geeft nog even een oppepper voor dat saaie college om half 4. Ik vind eigenlijk alles dat naar zoethout smaakt lekker. Het helpt ook als je een lage bloeddruk hebt en je soms een beetje flauw voelt.

  • Bezoek in de namiddag: Earl Grey (losse van Simon Levelt).

Een hele rijke thee waar je gemakkelijk een grote pot van kan zetten. Ik geloof dat het door mijn ouders komt dat ik deze thee met de namiddag associeer, als ik daar op bezoek ga zetten ze altijd een pot.

  • Afterdinnerdip: Afrika (van AH), een honingbos met banaan, vanille en ananas.

Eigenlijk vind ik alle rooibos/honingbos geschikt voor na het eten. Dit zou wederom een gewoonte kunnen zijn, ik weet niet of het daadwerkelijk een logische associatie is. Ik vind rooibos vaak een beetje saai, daarom drink ik vaak een variant, zoals deze Afrika. Rooibos met honing is ook erg lekker. Omdat hij een beetje saai maar wel lekker is vind ik hem zo geschikt voor tijdens mijn afterdinnerdip, als ik niet aan pittige/gekruide thee moet denken.

  • ’s Avonds op de bank met een boek: Avondmelange (van AH).

Zoethout, kaneel en appel, een van de beste combi’s die er bestaan :) het woord dat ik associeer met deze thee is ‘fijn’.

  • Als ik ongeinspireerd/lusteloos ben: Liqorice (van Yogi).

Net als alle Yogi thee is dit een bijzondere en pittige thee. Er staat ook een wijze spreuk op het kaartje dat aan het zakje vastzit (heeft dat ding een handige naam?). Binnenkort wil ik een serie spirituele posts gaan doen met een korte interpretatie van de mooiste Yogi-thee-teksten.

  • Als ik keelpijn heb: kamillethee met honing en citroen.

Kamillethee staat erom bekend dat hij goed is voor keelpijn, en met honing en citroen erin smeert elke thee je keel. Deze combi is dus dubbel effectief. Het lekkerst is om er een vers schijfje citroen in te doen, maar dat heb ik niet standaard in huis, dus meestal doe ik gewoon een paar druppels citroensap. In Polen is het heel gebruikelijk om bijvoorbeeld bij het ontbijt een kop Earl Grey met een schijfje citroen en een lepeltje honing te nemen.

  • In de zomer: rode vruchtenthee (bijvoorbeeld Black Cherry Berry van Celestial Seasonings).

Helaas is dit sort thee in Nederland helemaal niet zo makkelijk te vinden. De meeste vruchtenthee hier is zwarte thee met een aroma van de betreffende vrucht. De rode thee die ik bedoel bestaat eigenlijk gewoon uit gedroogde vruchtjes (je kunt hem ook eten!) en is dus theïne-vrij. Ik heb zelf wat Duitse rode vruchtenthee in zakjes en wat Nederlandse en Chinese losse thee, bijvoorbeeld aardbei-kiwi en framboos-kers. Dit soort thee is erg zoet en heeft een nasmaak die je mond een beetje droog trekt. Het is een apart soort thee waar je van moet houden.

Mijn favoriete mok

Over het thee-ritueel: als je thee met een doel drinkt, heel bewust, kan dat daadwerkelijk helpen. Natuurlijk is het geen wens-thee: ‘na dit kopje thee is hij verliefd op me’ zou niet werken. Wat wel werkt is de thee drinken om je eigen mood aan te passen. Bijvoorbeeld om wat rustiger te worden, jezelf even op te peppen of gewoon even wakker te worden. Een kop thee is vaak echt even een bewust momentje voor jezelf in een (drukke) dag.

Naast de genoemde serie posts geinspireerd op de Yogi thee wil ik ook een serie posts gaan schrijven waarin ik theemerken review/karakteriseer. De volgende staan in de planning: Yogi, Pickwick, Celestial Seasonings, Piramide en Revolution; genoeg inspiratie dus! Om mee te eindigen een verhaaltje over de bijzonderste thee die ik ooit gedronken heb:

We liepen door Krakau en het was koud, misschien vroor het zelfs licht. We waren met de groep op zoek naar een restauarantje en liepen ergens binnen. Bij de ingang bleken we nog niet in het restaurant te zijn: we moesten eerst een trap af. Het restaurant bleek in een oude wijnkelder te zitten. Ik had het koud (zoals altijd) en bestelde een thee die het best beschreven kan worden als Glüh-thee. Het was een kop thee waar kaneelstokjes, kruidnagelen, stukken sinaasappel, citroen en nog veel meer lekkers in dreef. Ik heb nog nooit thee gehad die zo sterk en lekker smaakte, en ben alleen al daarom van plan nog eens naar Polen terug te gaan.

Advertenties

»

  1. thee :) beste drankje ooit vind ik zelf. Heb je wel eens de verschillende soorten thee van de toko geprobeerd? bijna allemaal zwart, maar wel lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s